Veganske ćufte

Mislim da svi imamo “ono” jedno jelo na koje nas prožmu trnci sjete na djetinjstvo prisječajući se mirisa iz bakine kuhinje.

Moje obje bake bile su vrijedne domaćice i kuharice. Svaka mi je pokazala kako uz malo namirnica napraviti gozbu za sve ukućane. A, obje su imale “ono” jedno jelo zbog kojega bi izdahnuo trčeći baki nakon škole…


S njihovim alatima, a vlastitim uvjerenjima, pišem ovaj evergreen recept u veganskoj verziji.

Sastojci:

  • 100g heljde, namočene preko noći
  • 200g crvene leće, namočene preko noći
  • 3ŽL brašna od slanutka
  • 1 čžl Vegete Natur
  • 1 čžl dimljene paprike
  • 2 ŽL svježeg peršina
  • sol, papar prema ukusu
  • 4 srednja krumpira
  • 1ŽL maslinovog ulja
  • 1ŽL zobnog brašna
  • 500ml domaće passate od rajčice

Postupak:

  1. Pečnicu staviti grijati na 180 C.
  2. Heljdu i leću zasebno namočiti preko noći.
  3. Prije korištenja isprati i dobro ocijediti od vode.
  4. U velikoj zdjeli pomiješati leću, heljdu, brašno i začine.
  5. Ostaviti u frižideru barem sat vremena.
  6. Za ro vrijeme, skuhati krumpir u kori, a zatim pustiti da se malo ohladi te ga oguliti.
  7. Dodati malo biljnog maslaca (može i bez) te sojinog mlijeka i sve izgnječiti ili staviti u blender.
  8. Mokrim rukama formirati kuglice željene veličine i poslagati na pek papir.
  9. Svaku kuglicu  premazati maslinovim uljem i staviti u pečnicu.
  10. Peći 20min s jedne strane, a zatim okrenuti te peći još 10ak minuta. Izvaditi i ostaviti sa strane.
  11. U većem loncu na žlici maslinovog ulja prepržiti žlicu zobenog brašna te uliti passatu s malo vode.
  12. Poslagati ćufte u umak, doraditi začine i pustiti da provrije. Pustiti da sve zajedno kuha 15ak min.
  13. Servirati uz pire krumpir i obilno posuti peršinom

DOBAR TEK! 🙂

Ovaj i slični recepti su dio Snaga bilja mjesečnog jelovnika, kao i individualnih programa prehrane koje možete pronaći ovdje.

 

 

 

Vezani članci


Naši prijedlozi koji će vam život učiniti boljim

FIT SALATA za mršavljenje

Uvijek sam bio manijak za računanje kalorija, mikro i makronutrijenata pa kao fitness trener odrađujem taj posao umjesto svojih klijenata da im pojednostavim život. Veganima je najveći problem unos dovoljno proteina dok su ograničeni kalorijama. Predstavljam vam visokoproteinski i niskokalorični obrok koji je meni pomogao na veganskoj prehrani da održim mišiće i skinem…

KAJGANA OD TOFUA

Ako ste od onih koji svoj dan radije započinju sa slanom varijantom doručka recept koji slijedi mogao bi postati vaš svakodnevni izbor. Jednostavnost pripreme, nutritivno obilje, a okusni užitak s razlogom ga postavljaju na tron mojih izbora jela. …..jer tko je svaki dan vidio jesti zobene ? Tofu se u…

Veganstvo i proteini

“…Ne bih, hvala, ja sam vegan.” “Molim? Ali…ne možeš jesti samo povrće i salatu! Odakle ti PROTEINI??!”   U našem svejedskom društvu navikli smo da je “šnicla” epicentar tanjura. Bez nje tanjur postaje nezamisliv i prazan, a strah od gladi nadilazi sve dimenzije. Jednom kada postaneš vegan (zbog etike i…


Usluge

Započnite svoju transformaciju

Potražite nas na društvenim mrežama

Facebook Youtube Instagram