SNAŽNOBILJNA GOZBA HRVATSKIH VEGANSKIH CHEFOVA

Jednom kad otkriješ čari veganske kuhinje,  iliti  jednom kad se upustiš u avanturu zvanu kuhanje – svijet kao da stane. Tako je barem u mom slučaju!

Proso, kvinoja, amarant, heljda (umjesto “riže ili krumpira”) postanu tvoji  svakodnevni saveznici. Slanutak, crvena, žuta, zelena leća i sve boje graha tvoji prirodni suplementi. Subotnja špica samo izlika za shopping na Dolcu gdje dušu nahraniš čistom vibrom organskih namirnica kod “svojih” kumica.

Nekima je to i dugogodišnji  lifestyle i svoje vrijednosti prenose svakodnevno služeći drugima kroz hranu.

Kreativne i vrijedne ruke Mie, Vlatke, Ane i Nevena za Snagu bilja su osmislili nekoliko slijedova pred kojima ne možete ostati ravnodušni!

Recept Nevena Milića:

Patlidžani s mrkvom i konopljom

  • 1 veći patlidžan
  • 1 veća mrkva
  • 2 žlice ulja ili biljne masnoće
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica naribanog svježeg đumbira
  • 1 žličica trostrukog koncentrata rajčice
  • 1 žlica konopljinog brašna
  • 1 žličica proteina konoplje
  • sol
  • papar
  1. Patlidžane oprati, oguliti, narezati na kocke debljine palca (onoga koji kuha) i u posudi lagano posoliti, promiješati i staviti da odstoji petnaestak minuta.
  2. Prethodni korak je većini već poznat, stari narodni lijek, a razlog zbog kojeg se on provodi je da se ublaži gorčina samog patlidžana. Očistiti češnjak i protisnuti ga. Oprati i oguliti mrkvu i naribati je. (Najbolje bi bilo narezati je na mandolinu na julienne štapiće, ali i klasično ribana bit će sasvim u redu. Porebno ju je oguliti kako bi sporije oksidirala i tamnila te imala svježiju boju, što je prilično važno pri samom serviranju.)
  3. U loncu/lončiću, kojeg veličinom i oblikom smatrate prikladnim, zagrijati masnoću do točke kada se ona lagano počne dimiti. Ubaciti ribanu mrkvu i kratko pržiti, minutu do dvije. Dodati češnjak i đumbir, promiješati te pržiti još minutu.
  4. Ubaciti kockice patlidžana koji su odstajali, dodati koncentrat rajčice, malo soli te promiješati.
  5. Preliti s malo (oko 1 dl) vode, poklopiti posudu i pirjati. (Kockice patlidžana imaju tendenciju lijepiti se za dno, ali to neka vas ne opterećuje, samo kuhačom redovno stružite dno i pazite da ne zagori)
  6. Pirjati desetak minuta ili koliko je potrebno da se patlidžan skuha uz povremeno miješanje.
  7. Kad je patlidžan kuhan, dodati konopljino brašno, protein i papar.
  8. Pirjati još nekoliko minuta. Isključiti vatru. Poklopiti lonac.

 

Fažoleti s pirjanim svježim kupusom

  • 1/4 srednje glavice svježeg mladog bijelog kupusa
  • 1/2 glavice luka (nije obavezno, znamo da ga neki ne vole)
  • 200 g fažoleta
  • 1/2 žličice smeđeg šećera (nerafiniranog)
  • ulje
  • sol
  • papar
  1. Pristaviti vodu za fažolete. Malo je posoliti.
  2. Očistiti kupus i naribati ga ili nasjeckati na tanke rezance. Očistiti i sitno nasjeckati luk.
  3. U drugom loncu zagrijati malo ulja ili masnoće i ubaciti luk. Dodati šećer. Pržiti i pirjati luk do zlatne boje.
  4. Ubaciti kupus. Posoliti, dodati malo vode i pirjati.
  5. Vjerojatno je već i voda za fažolete zavrila, pa ubacite fažolete u vodu i kuhajte ih prema uputama na pakiranju. Nije potrebno u vodu za kuhanje dodavati ulje.  Nakon što se fažoleti skuhaju, procijedite ih i kratko isperite pod hladnom vodom.
  6. Kada kupus poprimi staklenastu strukturu (obično za 5-10 minuta) dodati malo papra, promiješati i ubaciti kuhane fažolete. Promiješati i poklopiti.

 

Brokula u začinskom tijestu

  • 1 srednji ‘cvijet’ brokule
  • 1 šalica brašna T850
  • 1 žličica curry mješavine
  • 1/2 žličice soli (ako želite, može i više)
  • sojino mlijeko (može i voda)
  • 1/3 žličice praška za pecivo (opcionalno)
  • ulje za prženje
  1. Brokulu oprati i odvojiti u manje cvjetove. (Moguće je iskoristiti i deblo, ali ga onda treba oguliti i nasjeckati na prutiće)
  2. U posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, curry, sol i prašak za pecivo.
  3. Polako dodavajte sojino mlijeko i miješajte dok ne dobijete konzistenciju gušću od one za palačinke.  Nakon umakanja tijesto se ne smije (o)cijediti s brokule, a opet mora ostati na brokuli u sloju od 1-3 milimetra.
  4. Ugrijte duboko ulje za prženje (idealna temperatura ulja je 180 stupnjeva Celsiusa), umočite brokulu u tijesto i izravno stavljajte u ulje. Pržite do zlatne boje, izvadite i položite na papir za cijeđenje.
  5. U slučaju da nemate fritezu, duboko ulje možete izvesti u uskom lončiću, tipa džezve.

***Nevenov savjet:

Važan faktor kod kuhanja je organizacija vremena. Gotovo nikad ne bi trebalo biti praznog hoda. Ako se sve unaprijed isplanira, vrijeme će biti maksimalno iskorišteno. Dok čekate da voda zavrije, napravite pripremu povrća za nastavak kuhanja. Dok se kuha umak, operite salatu. Dok čekate da zavrije voda za kuhanje krumpira, gulite krumpir. Nema veze ako vas voda preduhitri i zakuha prije nego ogulite krumpir. U trenutku kad je krumpir spreman za kuhanje imat ćete već spremnu vodu i samo nižete fazu za fazom. Ono što zahtjeva najviše vremena, stavlja se na vrh popisa radnih operacija. Tako kuhanje neće biti mukotrpno, dugotrajno i neće biti potrebno cijelo prijepodne kako bi se napravio nedjeljni ručak. 

Recept Ane Stuparić:

Istok susreće zapad

Za 4 osobe:

Chutney:

  • pola šalice predhodno namočenih datulja
  • jedan zreli ananas narezan na sitne kockice
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • na vrh čajne žličice kardamoma i anisa
  • na vrh čajne žličice cejlonskog cimeta u prahu i čilija u prahu
  • jušna žlica sitno narezanog đumbira na kockice
  • 3 žlice smeđeg šećera

Priprema:

  1. Na prethodno zagrijanom ulju pola minute popržite kardamom i anis. Pripazite da vam začini ne izgore.
  2. Ubacite cimet i čili, promiješajte, te nakon par sekundi ubacite đumbir.
  3. Kratko promiješajte, pa dodajte datulje i ananas.
  4. Kuhajte na slabijoj vatri, uz stalno miješanje, oko pola sata, to jest dok se umak ne reducira i dok ne postane pekmezast
  5. Ako želite manje ljuti umak, smanjte čili. Umjesto čilija možete staviti papar.

Samosa punjena povrćem:

Za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • na vrh čajne žličice soli
  • pola čajne žličice suncokretovog ulja
  • hladne vode po potrebi
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto tako da u brašno ubacite ostale sastojke i dodajete vodu dok vam smjesa ne postane kompaktna i čvrsta
  2. Mijesite još nekoliko minuta
  3. Ostavite tijesto pokriveno barem sat vremena da se gluten poveže i da se lakše razvalja
  4. Pripremljene samose pržite u ulju nekoliko minuta s obje strane

 

Nadjev:

  • 50 g ribanog dimljenog tofua
  • šalica kuhanog graška
  • jedna naribana mrkva
  • sol, papar

Priprema:

  1. Na pobrašnjenu podlogu razvaljajte tijesto, na tanko, ali ne pretanko da vam ne popuca kad stavite nadjev,
  2. Modlicom (možete koristiti posudicu, zdjelicu) oblikujte krugove promjera desetak cm ili ako vam je lakše; oblikujte više manjih kuglica, pa ih razvaljajte, tada nećete trebati modlice
  3. Stavite žicu nadjeva na jednu stranu tijesta, te preklopite i stisnite rubove
  4. Palcem i kažiprstom oblikujte pregibe na rubu ili ako vam je lakše, samo stisnite vilicom uzduž ruba

 

Kus kus sa bundevom:

  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 300 g kus kusa
  • pola srednje hokaido bundeve, naribane
  • pola čajne žličice goruščice
  • pola čajne žličice kumina
  • pola čajne žličice kima
  • pola čajne žličice korijandera
  • pola čajne žličice kurkume
  • pola čajne žličice curryja
  • žlica na kockice sitno nasjeckanog đumbira
  • prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Na zagrijanom ulju popržiti začine po redu; goruščica, kumin, kim, korijander. Dobro pazite da vam ne izgore začini, smanjite vatru
  2. Kada su začini poprženi, dodajte kurkumu, curry, promješajte par sekundi i dodajte đumbir
  3. Na to stavite ribanu bundevu i pirjajte dok ne postane mekana, kuhana
  4. Dodajte kus kus, zalijte ga vodom i pustite da zakipi
  5. Ugasite vatru i pustite kus kus još desetak minuta da se sjedini sa svim sastojcima
  6. Ako je pregusto, dodajte još vode

 

Salata od daikona:

  • 2 veća daikona, naribana
  • himalajska sol
  • 2 žlice lanenog ulja

 

Priprema:

  1. pomješajte daikon sa solju i lanenim uljem

 

Recepti Vladimire Vlatke Frketić:

 

Tjestenina sa svježim tofuom i tofu pržencima:

  • 500 g bijele tjestenine od riže
  • 500 g svježeg tofua, razmrvljenog rukama
  • 200 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
  • tamno sezamovo ulje
  • tamari
  • suncokretovo ulje za przenje
  • sol morska ili himalajska
  • svježi vlasac, crvena mljevena paprika
  • 1 srednji crveni luk, nasjeckan na kockice

 

  1. Skuhajte rižinu tjesteninu sa soli i uljem i potom ju odmah isperite pod hladnom vodom.
  2. Popržite dimljeni tofu na tamnom sezamovom ulju da bude hrskav i pržen i na kraju dodajte jedan čep tamari umaka
  3. Sve zajedno mora izgledati kao da ste grillali i poprilično intezivnog okusa,to nam je cilj.
  4. Ispirjajte luk par minuta( neka ostane staklast), dodajte tofu i pirjajte par minuta, dodajte sol i poprskajte vodom (tako dobivate efekt pjenastog tofua), posolite po zelji i ukusu
  5. Spojite smjesu prženog dimljenog tofua i svježeg tofua, zatim sve nježno umješajte u tjesteninu i ukrasite obilno crvenom mljevenom paprikom i vlascem.

 

Yogo- vanil krema sa jagodama i bademima:

  • 400 grama soyinog ili zobenog jogurta natural
  • 500 grama svjezih jagoda (borovnica,malina itd)
  • 1 mahuna vanilije Burbon ili 1 cajna zlicica praha
  • 5-6 jusnih zlica agava sirupa
  • Przeni usitnjeni bademi a la krokant ili samo przeni ili listici badema

Priprema:

  1. U čaši u kojoj ste kupili jogurt (npr.Soyade) odlijte prst jogurta i ostavite sa strane za kasnije
  2. Pažljivo dodajte sadržaj mahune vanilije ili običan prah i agavu
  3. Uronite štapni mixer i pomjerajući ga lagano gore dolje stvarajte pjenušavu masu ( nemojte očekivati capuccino pjenu)
  4. Zatim  dodajte prethodno odliveni jogurt i pažljivo sve promiješajte
  5. Operite i narežite jagode na četvrtine ( npr. borovnice i maline ostavite u originalnom obliku)
  6. U duboku čašu raspodjelite voće,obilno posipajte bademima i prelijte pjenušavim preljevom od vanilije i jogurta
  7. Važno je da preljev dobro rashladite prije ili poslije preljevanja po voću

 

Recept Mie Šoškić:

Kolač od batata i kikirikija

  • 1 šalica pirea od batata (može i od bundeve)
  • 1 šalica kokos šećera
  • ¾ šalice kokosovog ulja
  • 2 žlice sjemenki konoplje
  • 1 šalica heljdinog ili rižinog ili prosenog brašna
  • 5 žlica kakao praha
  • 2 žlice Soyade jogurta
  • Korica 1 limuna
  • 1 šalica samljevenih badema ili lješnjaka ili oraha
  • Sok ½ limuna
  • 1 vanilin šećer, prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice sitno mljevenog kokosovog brašna

Preljev od kikirikija:

  • 1 dcl agava sirupa
  • 3 žlice kokos ulja
  • 2 žlice kokos brašna
  • 3 žlice kikiriki maslaca
  1. Skuhati batat, ohladiti i ispasirati. Dodati ostale sastojke.
  2. Peći 35minuta na 200 C
  3. Kada se ohladi preliti sa kikiriki preljevom
  4. Ohladiti i staviti u frižider
  5. Po želji ukrasiti goji bobicama

**Mia poručuje:

Tajna uspjeha je u samo u tome da se pokreneš.
Agatha Christie

 

DOBAR TEK!

 

Vezani članci


Naši prijedlozi koji će vam život učiniti boljim

FIT SALATA za mršavljenje

Uvijek sam bio manijak za računanje kalorija, mikro i makronutrijenata pa kao fitness trener odrađujem taj posao umjesto svojih klijenata da im pojednostavim život. Veganima je najveći problem unos dovoljno proteina dok su ograničeni kalorijama. Predstavljam vam visokoproteinski i niskokalorični obrok koji je meni pomogao na veganskoj prehrani da održim mišiće i skinem…

KAJGANA OD TOFUA

Ako ste od onih koji svoj dan radije započinju sa slanom varijantom doručka recept koji slijedi mogao bi postati vaš svakodnevni izbor. Jednostavnost pripreme, nutritivno obilje, a okusni užitak s razlogom ga postavljaju na tron mojih izbora jela. …..jer tko je svaki dan vidio jesti zobene ? Tofu se u…

SNAŽNOBILJNA GOZBA HRVATSKIH VEGANSKIH CHEFOVA

Jednom kad otkriješ čari veganske kuhinje,  iliti  jednom kad se upustiš u avanturu zvanu kuhanje – svijet kao da stane. Tako je barem u mom slučaju! Proso, kvinoja, amarant, heljda (umjesto “riže ili krumpira”) postanu tvoji  svakodnevni saveznici. Slanutak, crvena, žuta, zelena leća i sve boje graha tvoji prirodni suplementi.…


Usluge

Započnite svoju transformaciju

Potražite nas na društvenim mrežama

Facebook Youtube Instagram