KAJGANA OD TOFUA

Ako ste od onih koji svoj dan radije započinju sa slanom varijantom doručka recept koji slijedi mogao bi postati vaš svakodnevni izbor.

Jednostavnost pripreme, nutritivno obilje, a okusni užitak s razlogom ga postavljaju na tron mojih izbora jela.

…..jer tko je svaki dan vidio jesti zobene ?

Tofu se u trgovinama može pronaći u različitim varijantama – svježi tvrdi tofu, meki tofu (idealan za izradu slastica), dimljeni ili marinirani, pa čak i u formi namaza (popularne “tofuneze”) i narezaka.

Dobiven je koagulacijom sojinog mlijeka pomoću koagulanta (limunovog soka, nigarija ili kalcij sulfata) zbog čega ga ponekad susrećemo pod nazivom “sir od soje”.

O porijeklu i nastanku postoji nekoliko teorija, no gotovo sigurno se smatra da je originalno nastao u Kini.

Prvi puta se spominje  950 AD u kineskom dokumentu Qing Yilu gdje se na mandarinskom izgovara doufu, a tek 1182. u Japanu poznatiji je pod nazivom “Tofu” – kakvim ga znamo danas.

U Europu je došao nešto kasnije, a prvi puta ga spominje britanski kapetan John Saris 1613. nakon posjete Japanu. Najraniji opis njegove pripreme i korištenja datira iz 1665. kada ga je opisao talijanski dominikanski misionar  Domingo Navarette u svojem traktatu.

U Hrvatskoj tek od 1998. uživamo u ekološkim i organskim proizvodima od soje zahvaljujući Annapurna proizvodima koji danas krase gotovo sve supermarkete. Nešto mlađi no jednako kvalitetni i inovativni proizvodi dolaze nam od Soyarnica tima koji u svojoj ponudi imaju neobične oblizeke poput dimljenog tempeha od kikirikija i graška! Otkako sam ih probala prvi puta, nezaobilazna su stavka mojeg vege sendviča.

U veganskoj prehrani vrlo je važan izvor bjelančevina. Na 100g ima oko 150 kalorija, potpuni aminokiselinski profil, a ovisno o proizvođaču od 10 do 20 grama proteina. Dobar je izvor kalcija, kalija i fosfora i lako je probavljiv.

Nutritivno bogat, a okusno prilagodljiv čest je izbor na Snaga bilja tanjuru.

Ova nježna “cruelty free” tofu kajgana nevjerojatno podsjeća na tradicionalnu kajganu, a idealna  je za početak dana ili kao prilog drugim obrocima u danu.

SASTOJCI:

  • 200g svježeg tvrdog tofua Soyarnica
  • 1/2 glavice luka, usitnjenog
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čžl kokosovog ulja
  • 2 ŽL prehrambenog kvasca
  • 1 čžl crne soli (Kala namak)
  • 1/2 čžl kurkume
  • sok 1/2 limuna
  • peršin za posip

 

  1. U zdjelici rukom izmrviti kocku tofua te smjesi dodati prehrambeni kvasac, crnu sol i kurkumu. (Pojačati okuse po želji*)
  2. Na tavi ugrijati žlicu kokosovog ulja te dodati luk i češnjak i pirjati nekoliko minuta dok ne postanu staklasti.
  3. Dodati smjesu s tofuom i pirjati tako da se tofu lagano zapeče sa svih strana. Po želji dodati malo vode ako ne preferirate hrskavu koricu.
  4. Prebaciti u tanjur te obiljno posipati peršinom i nakapati limunom.

*Ovoj osnovnoj varijanti tofu kajgane slobodno dodajte i drugo povrće po želji. Odlično se slaže i s tikvicom i crvenom paprikom, a za jači proteinski unos pojačajte ju s grahom.

*U ovoj varijanti kajgane, dodan je i Annapurna seitan kebab koji je izvrsno nadopunio Soyarničin svježi tofu!

Dobar tek!

Još puno ovakvih recepata se nalazi u Snaga bilja mjesečnom jelovniku koji će vam proširiti kreativnost i pomoći kod uvrštavanja biljne prehrane u svakodnevni život.

Vezani članci


Naši prijedlozi koji će vam život učiniti boljim

FIT SALATA za mršavljenje

Uvijek sam bio manijak za računanje kalorija, mikro i makronutrijenata pa kao fitness trener odrađujem taj posao umjesto svojih klijenata da im pojednostavim život. Veganima je najveći problem unos dovoljno proteina dok su ograničeni kalorijama. Predstavljam vam visokoproteinski i niskokalorični obrok koji je meni pomogao na veganskoj prehrani da održim mišiće i skinem…

KAJGANA OD TOFUA

Ako ste od onih koji svoj dan radije započinju sa slanom varijantom doručka recept koji slijedi mogao bi postati vaš svakodnevni izbor. Jednostavnost pripreme, nutritivno obilje, a okusni užitak s razlogom ga postavljaju na tron mojih izbora jela. …..jer tko je svaki dan vidio jesti zobene ? Tofu se u…

SNAŽNOBILJNA GOZBA HRVATSKIH VEGANSKIH CHEFOVA

Jednom kad otkriješ čari veganske kuhinje,  iliti  jednom kad se upustiš u avanturu zvanu kuhanje – svijet kao da stane. Tako je barem u mom slučaju! Proso, kvinoja, amarant, heljda (umjesto “riže ili krumpira”) postanu tvoji  svakodnevni saveznici. Slanutak, crvena, žuta, zelena leća i sve boje graha tvoji prirodni suplementi.…


Usluge

Započnite svoju transformaciju

Potražite nas na društvenim mrežama

Facebook Youtube Instagram