7 savjeta kako postati i ostati na biljnoj prehrani

Prošle su dvije godine otkako sam promijenila način prehrane. Prijelaz na cjelovitu biljnu prehranu popraćen je nizom drugih pozitivnih promjena u mom životu koje su mi omogućile da budem bolji stanovnik ove planete.

Iako se moja odluka o veganstvu dogodila “preko noći” i to nakon dugogodišnjeg režima na ćarima svejedske prehrane (#ličankapoćaći #bračankapomami) to nije pridonijelo činjenici da sam morala proći i određenu fazu učenja.
Međutim, to iznenadno učenje je bilo toliko zabavno, korisno i pozitivno da sam na kraju završila i dodatne edukacije o biljnoj prehrani!

Ako promišljate o veganstvu, biljnoj prehrani, konzumiranju više cjelovitih namirnica…ili vas jednostavno zanima odgovor na “Odakle ti proteini!?”,  u nastavku slijedi 7  savjeta kako postati i o(p)stati snažni biljojed.

7 SAVJETA KAKO POSTATI I OSTATI NA BILJNOJ PREHRANI !

 1. Zaboravite na snagu volje, a fokusirajte se na vaše: “Zašto?” .

Snaga volje dobar je preduvjet promjene, ali nikako nije i dobar temelj za održavanjem promjene.  Poučena vlastitim iskustvom i iskustvom velikog broja ljudi u veganskim zajednicama, znam koliko je važno odgovoriti na svoje: “ZAŠTO?”.

U neograničenom broju prehrambenh paradigmi, zašto bi baš biljna prehrana bila najbolji izbor za Vas?
To je velika promjena životnog stila i ako nismo sigurno zašto ju radimo, povratak starim navikama  bit će zagarantiran.

Neki od najčešćih razloga za odabir biljne prehrane su:

 • briga za životinje
 • briga za okoliš
 • briga za zdravlje
 • želja za mršavljenjem

Svi unutarnji motivi se broje. Bitno je da su vaši jer upravo to je ono ćemu ćete se vraćati kad stvari budu izmicale kontroli (npr. blagdani s obitelji, roštilj s ekipom…).

Iz osobnog iskustva znam da će oni evoluirati s vremenom. Primjerice, osobno sam postala vegan zbog životinja, a s vremenom sam uvidjela i ekološki utjecaj nejedenja mesa te pazim da novu odjeću kupujem na fairtrade mjestima.

Stoga, olovka i papirić u ruke i pokušajte odgovoriti: “Zašto biljna prehrana?”, a zatim taj post it papirić držite na vidljivom mjestu.

 1. Zdravlje na prvom mjestu!

Ne postoji dobra i loša hrana nego kvalitetna i nekvalitetna prehrana.
Zbog kojeg god vam je motiva potpuno biljna prehrana krajnji cilj, ideja o vege piramidi prehrane temeljene na pomfriju, vege burgerima sa dimljenim cheddarom (“Netko me zove na večeru!?”:D) i browniejima svakako nije HIT u zdravstvu.

“Proteini dolaze od životinja.”;Mlijeko je dobro za kosti.”;  “Voće deblja.”; “Ali tako su jeli naši preci”  #nebrojenorazlogaprotiv

Dopustite si priznati da o prehrani znate malo, ali da je stjecanje znanja upravo započelo.

 1. Započnite s jednostavnim, malim koracima

Dozvoljeno je megalomanski razmišljati, ali imajte na umu da je “strategija malih koraka” dugoročno održivija.
Dok je nekima draži pristup “sve ili ništa” , većina se osjeća sigurnom u postepenom prihvaćanju promjena. Ako je cilj jasan, put do ostvarenja cilja samo je stvar pametno osmišljenih koraka koji će do njega dovesti. Pritom nemojte da vas vrijeme ograničava u uživanju u procesu!

Nekoliko provjerenih ideja početnih koraka:

 • pokušajte veganizirati jedno najdraže jelo i podijeliti ga s dragom osobom
 • promislite o namirnici životinjskog porijekla koju rijetko i nevoljko jedete te ju u potpunosti eliminirajte (Zašto se mučiti s onime što nije fino!?)
 • u svakom budućem obroku napravite mjesta za više biljnih namirnica (povrće, mahunarke, žitarice..)
 • napravite mali tjedni izazov i neka jedan obrok dnevno bude skroz veganski (npr. 10 snažnobiljnih doručaka)
 • pronađite biljne alternative omiljenim namiricama (“Seitan gyros tortilla?!”)
 • informirajte se, educirajte, pitajte za pomoć i podršku ali….. POLAKO.

Informacije koje dobijete gledajući dokumentarce poput: Earthlingsa, Cowspiracy, Forks over knives, Vegucated, What the health…i njima sličnih, trebaju vremena za fino procesuiranje. Pretplate na kanale, sejvanje popularnih food blogova i “must-read/must-watch” lista ponekad postanu preveliki zalogaj ako im se ne pristupi strateški. Strpljenje je univerzalno dobar ključ!

Ako već niste, predlažem da pogledate govor James Aspeya ili Melanie Joy i probate ostati ravnodušni.

 1. Kreirajte podržavajuću okolinu.

Nakon početnog upoznavanja sa svim skupinama namirnica biljne piramide prehrane i prvih praktičnih iskustva, neminovno kreću prve prepreke.
Da bi povećali šanse za uspješan odgovor i bili spremni na situacije izvan svoje sigurne zone, izdvajam nekoliko sjajnih rješenja.

 • sve neželjene namirnice uklonite iz vidokruga, kuhinje ili “tajnih skrovišta”
 • dragim namirnicama pronađite još dražu biljnu alternativu, a da vam neće biti lako otkrijte na Veganopolisu
 • scenarij: gladni ste, daleko od kuće, postajete mrzovoljni, a htjeli biste jesti fino i zdravo bez da se osjećate ograničeno…Ne brinite! Veganska zajednica na Facebooku napravila je vegansku mapu Zagreba koja će vam postati najbolji prijatelj u ovakvim situacijama
 • planiranje obroka, posudice za ponijeti, kuhanje “na veliko” jednom tjedno i slične taktike ključne su u uštedi vremena i novaca. Upravo njima čuvate okoliš, zdravlje i aktivno brinete o životinjama

 

 1. Imajte na umu jednostavnost i cjelovitost,a ciljajte na raznolikost.

Raznolika, neprocesuirana biljna prehrana i tanjur duginih boja omogućit će sve mikro i makronutrijente potrebne vašem organizmu.

Neke od posljedica biljne prehrane su i veća količina energije, osjećaj lakoće, izostanak nadutosti, bolji ten…

Tko je i dalje samnom? 🙂

 1. Pronađite oblik podrške

Ne mogu dovoljno naglasiti važnost podrške. Kada se odlučite na veganstvo, a u vašoj okolini nema osobe sa sličnim svjetonazorom, šanse da posustanete su jako velike.

Osobno iskustvo me poučilo koliko je važno:

 • povezati se s istomišljenicima (FB grupa Snaga bilja, Veganska zajednica, Zeleni život vege mama…) koji shvaćaju kako se osjećate i o čemu pričate
 • pričati s ukućanima i rodbinom i objasniti im svoje razloge za veganstvo bez vezanosti za očekivanu podršku
 • pitati, pitati, pitati…iskusnije, stručnije, spremnije. Glupa pitanja jednostavno ne postoje!
 1. Ipak, ne zaboravite – nije baš sve u prehrani, čak ni zdravlje.

Iako je hrana gorivo koje nas održava i omogućava naše djelovanje na Zemlji, ona svakako nije jedino bitna.
Ima izuzetno veliku funkciju zbog koje bismo trebali težiti samo najboljem gradivnom materijalu za svoje tijelo, no…ako postane glavni i jedini fokus u našem životu, krade mjesto drugim važnim životnim aspektima.

Osobno volim kuhati i biti kreativna s namirnicama te počastiti drage ljude svojim finalnim proizvodom…no isto tako volim održavati tijelo prakticirajući joga asane ili hodanjem šumovitim predjelima grada. Volim održavati um čitajući drevna znanja, meditirati i konstruktivno razgovarati uz šalicu kvalitetnog čaja. Ipak, povrh svega, najviše sam ispunjena ako svojim primjerom mogu pomoći drugome…

Ako ste pročitali sve prethodne korake – slažete li se da je vrijeme za akciju?

Vrijeme je za akciju!

Vezani članci


Naši prijedlozi koji će vam život učiniti boljim

Iz dnevnika kušačice veganske hrane...

Kada sam prije tri godine prestala doživljavati životinje kroz nož i vilicu, a svoje nepce zavaravati snažnim, slanim i teškim marinadama nisam ni pomislila da ću to iskustvo ubrzo ponoviti u biljnoj varijanti. Kako se ipak većinu vremena hranim cjelovitim i neprerađenim namirnicama, tijelo mi naprosto nema želju za sintetskim…

Veganstvo i proteini

“…Ne bih, hvala, ja sam vegan.” “Molim? Ali…ne možeš jesti samo povrće i salatu! Odakle ti PROTEINI??!”   U našem svejedskom društvu navikli smo da je “šnicla” epicentar tanjura. Bez nje tanjur postaje nezamisliv i prazan, a strah od gladi nadilazi sve dimenzije. Jednom kada postaneš vegan (zbog etike i…

7 savjeta kako postati i ostati na biljnoj prehrani

Prošle su dvije godine otkako sam promijenila način prehrane. Prijelaz na cjelovitu biljnu prehranu popraćen je nizom drugih pozitivnih promjena u mom životu koje su mi omogućile da budem bolji stanovnik ove planete. Iako se moja odluka o veganstvu dogodila “preko noći” i to nakon dugogodišnjeg režima na ćarima svejedske…


Usluge

Započnite svoju transformaciju

Potražite nas na društvenim mrežama

Facebook Youtube Instagram